Symptomen en gevolgen van een droge mond
Als speeksel ontbreekt is de mond haar grootste beschermer kwijt, waardoor er ongemakken optreden. Droge mondklachten worden veroorzaakt door 3 factoren. De 1e factor is de toename van bacteriële groei. De 2e factor is het verdwijnen van de beschermingslaag van de mondweefsels. De 3e factor is het dalen van de PH-waarde. Dit zorgt voor een veelvoud van vervelende symptomen, die we in dit artikel beschrijven.
Factor 1: Groei van bacteriën
In een droge mond kunnen (schadelijke) bacteriën veel langer overleven. Speeksel is normaal gesproken onmisbaar vanwege haar antibacteriële eigenschappen. Wanneer speeksel ontbreekt kunnen bacteriën dus ongestoord functioneren, waardoor verschillende problemen zich kunnen voordoen zoals;
- Slechte adem
- Witte aanslag op de tong
- Vieze smaak in de mond
- Amandelsteentjes, tonsilstones
- Ontstoken tandvlees
- Candida en ontstekingen
Factor 2: Verdwijning van beschermingslaag
Speeksel werkt niet alleen desinfecterend, maar houdt óók de mondweefsels soepel. Daar komt bij dat ze een soort beschermingslaag vormt tegen uitdroging. Als de speekselproductie uitvalt, worden weefsels droog en schraal waardoor je een aantal klachten gaat ervaren zoals;
- Brandend, pijnlijk of irriterend gevoel in de mond. (Gekruid of zuur eten kan branden)
- Ontsteking van mondslijmvlies (atrofie van mucosa)
- Droge neusholtes
- Droge tong
- Droge lippen
- Pijnlijke , zere droge keel
- Brandend / Tintelend gevoel in de tong en lippen
- Schorre stem
- Beschadigde en droge mondhoeken
- Moeite met spreken
- Moeite met slikken. Doorslikken van met name droog voedsel gaat lastig
- Tongpijn , kleverige plakkerige tong.
- Erg dorstig zijn. Omdat het lichaam zijn natuurlijke bevochtiger is verdwenen begint het erg te verlangen naar vocht.
- Verminderd smaakvermogen (dysgeusia), geen smaak of verkeerde smaak.
- Toename van de viscositeit van het speeksel.
Factor 3: Daling van de ph waarde
Speeksel houdt normaal gesproken de PH waarde neutraal (rond 7). Als speeksel ontbreekt daalt de PH waarde flink, soms wel naar 2. Dit zorgt voor een stijging van de zuurgraad waardoor tandglazuur overgaat in een oplossing. Om de ph waarde neutraal te houden kun je speciale middelen gebruiken zodat je het gebit beschermt tegen;
- Gaatjes
- Gevoelige tanden
- Tanderosie
- Afbrekend tandglazuur
PH bufferende middelen zijn:
Oxyd8 Dry Mouth Rinse en Raspberry Hydrating gel. Bekijk deze producten hier.
Behandeling en verlichten van symptomen
Afhankelijk van wat precies de klachten zijn, kun je de symptomen op verschillende manieren verlichten of behandelen;
• Bacteriële groei tegengaan.
Anaerobe bacteriën kunnen alléén overleven in een droge mondholte, zónder zuurstof. Spoel en poets daarom met producten die actieve zuurstof bevatten (op basis van sodium chlorite). Er zijn maar enkele fabrikanten die een zuurstofformule hebben weten te realiseren die ook hydraterende eigenschappen hebben, niet zuur zijn en verzachtend werken voor weefsels. Te weten OxyFresh en Oxyd8.
• Weefsels hydrateren en soepel houden.
Voor het soepel houden van het mondslijmvlies kan men kunstspeeksel gebruiken. Veel mensen hebben baat bij Raspberry Hydrating Gel of de OxyFresh Super Relief Gel. Daarnaast kun je het beste veel water drinken en kauwen op xylitolsnoepjes. De kauwgom van Kaux en de Lozenges van DR. Katz zijn hiervoor speciaal ontworpen. Op deze pagina kun je er meer over lezen.
Lees ook:
Wat zijn de oorzaken van een droge mond?
Hoe kun je een droge mond het beste bestrijden?
Continu een droge mond hebben