Help, ik heb een vieze smaak in mijn mond!
Heb je vaak last van een vieze of slechte smaak in de mond? In dit artikel beschrijven we hoe een slechte ‘taste’ ontstaat én geven we enkele tips waarmee een bittere, zure, metaalachtige smaak in de mond kan worden verholpen. Een vreemde mondsmaak kent veel verschillende oorzaken en is meestal goed te behandelen.
10 Oorzaken vieze smaak in de mond.
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen bij smaakverandering, waarvan tongbacteriën en een droge mondholte vaak de grootste boosdoeners zijn. Lees hieronder de top 10 van meest voorkomende oorzaken.
1: Witte aanslag op de tong
Veel mensen hebben achterop de tong een witte of gele aanslag. Dit zijn bacteriën die een groot deel van de smaakpapillen bedekken. Om die reden kun je dus minder goed proeven. Daarnaast zorgt tongaanslag voor slechte adem. Bacteriën die zich verstoppen tussen het tongslijmvlies zetten eiwitten en ander mondafval om in stinkende zwaveldampen.
TIP: Verwijder tongaanslag met een goede tongschraper en tonggel, zoals Orabrush. Orabrush is niet zomaar de meest verkochte tongreiniger ter wereld. Bekijk voor meer info de Nederlandse website van Orabrush.nl
2: Droge mond
Een droge mond heeft als gevolg dat je last krijgt van een metaalachtige en vreemde mondsmaak. Er is immers geen speeksel aanwezig dat de mondholte beschermt tegen bacteriën en zuren. Met de juiste middelen kan een droge mond worden tegengegaan, waardoor ook het smaakvermogen zal verbeteren. In dit artikel vind je een overzicht met goede producten tegen monddroogheid.
3: Tonsilstones of amandelsteentjes.
Een vieze of bittere smaak in de mond kan ook ontstaan doordat je last hebt van bacteriën en mondafval in de amandelcrypten. Deze stinkende keelballetjes heten ook wel tonsilsteentjes.
Tonsilsteentjes produceren zwavelgassen waardoor je zowel last hebt van slechte adem als een vieze mondsmaak. Op amandelsteentjes.nl kun je er meer over lezen.
4: Griep/sinusitis
Als je verkouden of grieperig bent, kan je neus verstopt raken met slijm en bacteriën. Vanwege deze neusverstopping ben je minder goed in staat om te ruiken. Dit heeft gevolgen voor je smaakervaring. De bacteriën die zich bevinden in je sinussen kun je uitschakelen met speciale zuurstofdruppels, zoals de nasal sinus drops van Calfornia Breath. Te bekijken bij demondzorgzaak.nl
5: Hoge zuurgraad
Een zure, bittere en metaalachtige smaak houdt in dat de mondholte meestal kampt met een te lage PH-waarde. Hoe zuurder de mond, hoe sneller bacteriën zich vermenigvuldigen.
Door te spoelen met PH neutraliserende spoelmiddelen zoals OxyFresh en Oxyd kan daarom de smaakervaring weer positief herstellen.
6: Tandvleesproblemen
Een tandvleesontsteking kan gepaard gaan met bloeden. Bloed wordt door bacteriën afgebroken en omgezet in zwavelgassen. De aanwezigheid van zwavelgeur maakt dat je vieze smaak in de mond ervaart. Tandvleesproblemen kunnen worden verholpen met foliumzuur, aloe vera en active oxygen. Deze bestanddelen vind je onder andere terug in de relief gel van OxyFresh en The Breath Company.
7: Zwangerschap
Zwanger zijn gaat vaak gepaard met een vieze smaak in de mond. Zelfs het lievelingseten kan ineens afschuwelijk smaken. Dit gaat meestal na de eerste maanden vanzelf weer over. Je kunt de symptomen wel verlichten met tongreiniging en speciale zinkdruppels zoals de Powerdrops van California Breath. Zink heeft namelijk smaakbevorderende eigenschappen.
8: Chemotherapie
Mensen die zijn bestraald in het hoofd- halsgedeelte kunnen last ondervinden van permanente smaakstoornissen. Door chemotherapie kunnen de speekselklieren beschadigen en zijn werking verliezen. Het gevolg is een droge mond en een vervelende smaak. Probeer in dit geval de mondholte te bevochtigen met kunstspeeksel zoals de RaspBerry Hydrating Gel Of OxyFresh Super Relief Gel. Dit kan de smaak verbeteren.
9: Medicijnen
Er is een aantal medicijnen die die een droge mond veroorzaken. Denk hierbij aan antidepressiva maar ook medicijnen tegen allergieën, astma, hoge bloeddruk, reuma en infecties. Hoe droger de mond, hoe meer het smaakvermogen wordt verstoord.
10: Saccharine
Van saccharine (zoetstof) in mondwaters of tandpasta kun je een vreemde smaak in de mond krijgen. Enzymen in het speeksel breken saccharine af, waardoor er een bittere ‘taste’ wordt gecreëerd. Kies daarom eerder voor mondverzorgingsproducten met sorbitol of xylitol, zoals The Breath Co. of OxyFresh.
Overige oorzaken
Enkele andere oorzaken kunnen zijn:
• Zinktekort
• Na net trekken van een verstandskies
• Opboeren van maagzuur
• Overgang
• Afwijkingen in het gehemelte (minder smaakpapillen)
• Suikerziekte
• Candida
• Roken
We kunnen twee soorten smaakstoornissen onderscheiden.
Hypogeusie: Helemaal geen smaak meer
Dysgeusie: Vreemde, metaalachtige of vieze smaak
Behandeling / tips
Een behandeling tegen smaakverstoring is in sommige situaties mogelijk, afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen is het reinigen van de tong in combinatie met het voorkomen van een droge mond voldoende. Hieronder vindt u een stappenplan waar veel mensen baat bij hebben.
- Verwijder het tongbeslag met Orabrush en Gel. Druppel vervolgens enkele Powerdrops op de achterkant van de tong.
- Druppel in beide neusgaten enkele Nasal Sinus Drops en laat de formule langzaam richting de amandelen en achterkant van de tong glijden.
- Spoel de mondholte met Oxygene mondwaters zoals Oxyd8 of OxyFresh.
- Kauw overdag op suikervrije kauwgom zonder aspartaam zoals Kaux of The Breath Co. chewinggum.
- Voorkom een droge mond.
Wil je meer weten over deze producten? Klik dan hier.
Wat zorgt ervoor dat we kunnen proeven?
In de mondholte bevinden zich duizenden verschillende smaakpapillen. De meesten hiervan bevinden zich op de tong, maar ze zijn ook achter in de keel en het gehemelte te vinden. Smaakpapillen reageren op 5 verschillende soorten smaken. Dit zijn zoet, zuur, bitter, zout en umami (hartig). Umami is gevoelig voor glutamaat. Smaken die worden opgemerkt door de papillen verhogen de speekselafscheiding.
Ook geur speelt een grote rol in hoe we ons eten ervaren. In de neusholte zitten reukontvangers die samenwerken met de smaakpapillen en zodoende verschillende smaken van elkaar kunnen onderscheiden.
De intensiteit van de smaak wordt deels beïnvloed door het eten van verschillende smaken. Als je voortdurend bitter voedsel eet, is de smaak het hevigst wanneer je wisselt naar bijvoorbeeld suiker.
Smaakpapillen worden voortdurend vervangen. Dus wanneer er veranderingen ontstaan in gezondheid, voeding, medicijnen of hormonen kan dit gevolgen hebben voor de wijze waarop smaakpapillen functioneren. Het kan dus ineens gebeuren dat eten flauw smaakt, allemaal hetzelfde smaakt of juist bitter of metaalachtig.
Reuk en smaak met elkaar verward door het brein
Neurologisch gezien blijkt dat hoewel het smaakvermogen en het reukvermogen vanuit verschillende plekken in de hersenen worden aangestuurd, ze toch regelmatig door het brein met elkaar worden verward.
Dit kan ertoe leiden dat je soms denkt een geur te ruiken (die er niet is) terwijl het brein juist de smaak zou moeten detecteren. Maar ook andersom. Terwijl het brein een geur zou moeten opmerken, ervaar je ineens een vreemde smaak in de mond.
Farmaceuten maken misbruik van dit gegeven.
Grote farmaceuten wisten dit al lang en hielden (nog steeds) haar consumenten voor de gek: Ze voegen sterke smaakstoffen toe zodat het brein de consument het idee geeft dat ze met een frisse ademgeur op pad gaan. In werkelijkheid kan de ademkwaliteit zelfs verslechteren. Hoe kan dat?
De suikers in smaakstoffen zijn immers een heerlijke maaltijd voor anäerobe bacteriën. Deze suikers worden getransformeerd in zuren en stinkende zwavelcomponenten.
Er zijn gelukkig ook fabrikanten die daadwerkelijk de oorzaak aanpakken en niet slechts door middel van smaakstoffen de stinkende geuren maskeren. Onder andere OxyFresh en Oxyd8 zijn in staat om stinkende zwavel om te zetten in een frisse adem. Tegelijkertijd worden speekselklieren gestimuleerd waardoor de mondholte zijn natuurlijke balans weer weet te herstellen.
Wanneer is het verstandig om naar de dokter te gaan?
Als je last hebt van een vreemde smaak in de mond (veroorzaakt door een infectie of medicatie), zou dat in enkele weken voorbij moeten gaan vanaf het moment dat je stopt met de medicijnen en vanaf het moment dat de infectie voorbij is.
In het geval van zwangerschap zou het na de eerste drie maanden moeten afnemen. Maak je je zorgen, of vind je dat het veel te lang duurt, maak dan een afspraak bij de huisarts.
Lees ook:
De beste 10 middelen tegen een droge mond en vieze smaak